Minőség Párkapcsolat

Tarr Éva párkapcsolati coach

„Úgysem tudsz megváltozni!”

Ha nem is tudjuk megváltoztatni a párunkat, egy biztos, hogy hatással ezért lehetünk rá. Mert milyen gyakran elhangzik: „úgysem tudsz megváltozni!”Azért azon érdemes elgondolkodnunk, hogy mit tegyünk, hogy hatással tudjunk rá lenni? Hiszen teljesen szabad és önálló egyéniséggel születünk a Földre, és senki sem kényszerít minket arra, hogy megváltoztassuk a gondolkodásunkat és a viselkedésünket. De az életünk előre haladtával, minden és mindenki, ami és aki körülvesz bennünket, egészen komoly hatással van ránk. Egy párkapcsolatban pedig befolyással vagyunk egymásra.

Az iskolákban az osztálytársak, a tanáraink, mindenki hatással van a személyiségünkre. Jó példa: ha nem szimpatikus a matek tanár, nem alakul ki kölcsönös szimpátia, nem fogjuk megszeretni a matekot, sőt meglehet,hogy bukdácsolni fogunk. De ha megvan a szimpátia, addig gyötörjük az agyunkat, amíg meg nem mutatjuk magunknak és a tanárnak, ezáltal a szüleinknek, hogy milyen jól megy a matek. Nem mindegy, hogy a tanár mit mond. Azt,hogy : „ügyes vagy!”, vagy hogy „fiam, mi lesz belőled?”Egész életünkre kihatással van.

De ugye milyen hamar elcsábulunk egy hirdetésen? Meglátjuk, és ha jó a tálalás, megvesszük, ami a plakáton van. Ugye, hogy befolyásolnak bennünket? Ha nem így lenne, akkor a cégek minden bizonnyal nem költenének az óriásplakátokon megjelenő reklámokra.

Hogy a párkapcsolatunkban milyen módon vagyunk egymásra hatással és befolyással, ettől függhet a párkapcsolatunk minősége. A társunkat átformálni egy lehetetlen vállalás. Hiszen nem adhatjuk a szavakat a szájába, nem határozhatjuk meg, hogy miképpen gondolkodjon, mind, ahogyan azt sem, hogy érezzen. Kérhetünk tőle dolgokat, de korántsem biztos, hogy eleget tesz a kérésünknek. Ha ezt az elvet, miszerint, nem tudjuk a társunkat átformálni, nem vesszük komolyan, akkor a következő borítékolható lépésünk az lesz, hogy manipulálni próbáljuk. A manipuláció nem más, mint irányítani a másikat mindenféle negatív és pozitív érzésekkel. Ha boldoggá tesszük a társunkat, akkor megengedőbb lesz és teljesíti a kéréseinket. Ha viszont sanyargatjuk és megkeserítjük az életét, mondjuk követelőzéssel, akkor ugyan elérhetjük nála, amit szeretnénk, de azt tudni kell, hogy ezek a manipulációk mind kudarcra vannak ítélve.

De miért is? Azért, mert szabad embereknek születtünk. A manipulációra szinte minden esetben lázadással válaszolunk, mert ki szereti, ha a másik irányítani akarja az életét.

Befolyásolni viszont tudjuk a párunkat, mégpedig kétféleképpen. Jó és rossz irányba egyaránt. A pozitív befolyásolásra egy példa:

Mikor hazaérkezik a párunk, odalép hozzánk, ad egy puszit és azt mondja: „De jó itthon!”” Úgy hiányoztál!”Ugye milyen jó érzéssel fogadjuk mindezt? Jó érezni és jó hallani. Ezért aztán egyből tovább is gondoljuk a történteket és azon jár a fejünk, hogy miképpen kedveskedjünk mindezért neki.

Az ellenpélda: Hazaérkezik a párunk, elindul a tv felé, bekapcsolja azt, vagy éppen a számítógépet. Vagy kezébe veszi az újságot és olvasni kezdi a napi híreket, mindegy melyik verzió. Az biztos, hogy ezzel tudomást sem vesz rólunk. Nem vitás, hogy ezzel a viselkedéssel olyan erősen negatív hatást gyakorol ránk, hogy nem keressük a társaságát mi sem, sőt a későbbi közeledését is elutasítjuk. Mekkora különbség! A hatás tehát ezekből a példákból is látszik, hogy teljesen kölcsönös.

Hát miért nem pozitív hatásokat gyakorolunk a másikra? Kinek jó az ellenkezője? Egyik félnek sem az biztos.

Ha tanácstalan vagy, hogy hogyan kezdjél neki, vagy miképpen csináld a sajátos helyzetetekben, beszélgessünk róla egy kicsit, hogy legyen egy biztos út kijelölve, amelyen bátrabban és biztosabban haladhatsz.

Bejelentkezés / Kapcsolat

Amennyiben úgy érzed/érzitek, hogy a problémák elhatalmasodnak felettetek a pároddal és nem tudjátok magatok megoldani a gondjaitokat, forduljatok hozzám bizalommal!