Minőség Párkapcsolat

Tarr Éva párkapcsolati coach

Nem csinálom tovább…

Sokszor fogalmunk sincsen, hogy miként tudnánk kilendíteni a párkapcsolatunkat kisebb- nagyobb hullámvölgyekből. Amikor még beszélgetni sincsen kedvünk egymással és mindemellett minden apró dolgon képesek vagyunk megsértődni. Ilyenkor mondjuk azt, hogy elegem van, nem csinálom tovább, hiszen nem vagyok szeretve, akkor pedig minek tegyek erőfeszítéseket?

De ennek ellenére azonban sokszor elhatározzuk, hogy változtatunk és megnézzük mi lesz az eredmény. Megpróbálunk türelmesebbek és figyelmesebbek lenni. Erőt veszünk magunkon és nem bocsátkozunk vitába.  Megdicsérjük a társunkat, vagy éppen meglepetéssel, ajándékkal kedveskedünk neki. Vagyis erősen változtatunk az addigi megszokott magatartásunkon.

Annyira vágyunk a társunk szeretetére, hogy képesek vagyunk belátni, először nekünk kell valamit tenni, hogy párkapcsolatunk jobbá és szebbé válhasson.

Azonban előfordulhat, hogy az erőfeszítésink, figyelmességünk ellenére a párunk semmit sem változtat a magatartásán, hozzáállásán, vagyis ugyan olyan távolságtartó marad, és mi éppen úgy nem érzünk magunkat szeretve, mint a próbálkozásink előtt. Azt mondogatjuk magunkban, hogy én próbálkozom, de mindhiába, elegem van.

Voltál már hasonló helyzetben?

Íme, három fontos előkészítő lépés, mielőtt mi magunk változtatnánk a magatartásunkon. Ha ezeket nem tesszük meg, bizonyára kudarcra vannak ítélve a próbálkozásaink.

  • Beszéljük meg! Azt, hogy elhatároztuk, hogy miként szeretnénk változtatni a kapcsolatunk megmentése érdekében. Hogy változtatni szeretnénk a viselkedésünkön, mégpedig úgy, hogy megpróbálunk türelmesebbnek lenni és jobban odafigyelni a társunkra. Igen is, tudja, hogy mi megpróbáljuk. Legyen vele tisztában. Mégpedig valahogy így: „Tudjuk, és érezzük mindketten, hogy a párkapcsolatunkban egyikőnk sem boldog. Ez engem végtelenül bánt, mert tudd, hogy én nagyon szeretlek, ezért elhatároztam, hogy mostantól jobban odafigyelek rád.”
  • Gondoljuk át a cselekedeteinket! Mert honnan lehetnénk biztosak abban, hogy valóban úgy fejezzük ki a szeretetünket, amiből tényleg kiderül annak nagysága? Hiába mosogat el a férfi vacsora után, ha a nő azt szeretné, hogy inkább beszélgessen vele. Vagy hiába ajándékozza meg a nő a férfit egy színházjeggyel, ha ő éppen egy gyertyafényes vacsorának jobban örülne kettesben. Tényleg érdemes arra odafigyelni, hogy úgy fejezzük ki a szeretetünket, hogy abból  a társunk tényleg kiérezze, hogy figyelünk rá és valóban az ő igényei szerint próbálkozunk, nem pedig ahogyan mi magunk elképzeljük. Ha egy kicsit puhatolózunk előtte, biztosan rájövünk a lényegre, hogy minek örülne a legjobban.
  • Legyünk türelemmel!  Vagyis ne kövessük el azt a hibát, hogy a próbálkozásink után azonnal várjuk az eredményt. Ne akarjuk azt, hogy a társunk azonnal szeretettel forduljon felénk, váljon egy kisangyallá. Hiszen ez nem így működik, csak ezt hisszük. Nem várhatunk azonnal ellenszolgáltatást. Mert ha ezt tesszük, és nem kapjuk azonnal, elmehet a kedvünk az egésztől. Mert azt mondjuk ilyenkor:” Mindent elkövetek, hogy szebbé tegyem a kapcsolatunkat, azzal, hogy a kedvedbe járok, de én úgy látom ez neked semmit nem jelent. Továbbra sem teszel értem. Ezért,tudod mikor fogok tovább erőlködni!”- és ezzel ott folytatjuk, ahol abbahagytuk és semmi nem változik. Kudarcélményünk lesz. A párunk sokszor még nem is érzékeli az erőfeszítéseinket, de mi már bezsebelnénk a szeretetét.

Ezért egy fontos szabály, hogy mindig kell hagyni átfutási időt annak, hogy a szeretetünk elérjen a társunkhoz. Mindig!

Sok sikert, türelmet és kitartást kívánok!

Bejelentkezés / Kapcsolat

Amennyiben úgy érzed/érzitek, hogy a problémák elhatalmasodnak felettetek a pároddal és nem tudjátok magatok megoldani a gondjaitokat, forduljatok hozzám bizalommal!