Minőség Párkapcsolat

Tarr Éva párkapcsolati coach

De jó másnak, nem úgy, mint nekünk

Hát így élünk! Ilyen a helyzetünk, mit lehet tenni? Ez van és kész!

Az ilyen rossz érvek, rossz téveszmékhez vezetnek. „De jó másnak, nem úgy, mint nekünk!” Magyarul kimondva: a házasságom /párkapcsolatom reménytelen.” Olyan régóta élünk így, annyi sebet okoztunk egymásnak és olyan mélyeket, hogy úgy gondolom helyrehozhatatlan. Nincs remény. Nem folytatom.”

Voltak ilyen, vagy hasonló gondolataid valaha?

Ha netán igen, akkor tudod, hogy milyen elkeseredettséghez, vagy depresszióhoz és sajnos néha öngyilkossághoz is vezethetnek az ilyen téves eszméink. Mikor ilyet hallok mindig könnybe lábad a szemem. Érdemes és Itt az ideje leszámolni az életünket, a reménytelenségbe taszító tévhitekkel! Ideje realista alapokra fektetni a gondolatainkat. Átváltani egy pozitív szemléletre, amely egy egészen más fókuszba rakja az élet kihívásait. A párkapcsolati problémák megoldásához támpontok szükségesek.

Az egyik ilyen fontos támpont, ha felismerjük, hogy felelősek vagyunk a hozzáállásunkért és a szemlélet módunkért. A bajok minden kapcsolatban jönnek – mennek. Mindenkit megtalálnak. De meg kell vizsgálnunk, hogy biztosan szükségszerű, hogy a bajok velejárója legyen a boldogtalanság? Hogyan is tekintsünk az életünk történéseire? Nagyon fontos kérdés, hogy mit állítunk a figyelmünk középpontjába. Mire összpontosítjuk a figyelmünket.

Képzeld el, hogy egy börtönben ücsörögsz. Vajon te ott a zárkában a koszos, sáros földet nézed, vagy pedig a csillagos éget bámulod? A csúnya és a szép. Ez pont olyan, mint amikor kettő ember él egy házasságban/ kapcsolatban és az egyik átkozódik, a másik pedig imádkozik. Az utálat és a remény kéz a kézben. Milyen távoli dimenziók!

Ha arra összpontosítunk, hogy milyen nehéz az életünk, akkor borítékolható, hogy egyre rosszabbul fogjuk magunkat érezni. De ha a pozitívumokra fókuszálunk, akkor megtapasztalhatjuk, hogy napról napra több pozitív dolgot veszünk észre magunk körül. Lehet, hogy pislákol a fény, de ha figyelünk rá, akkor idővel akár betöltheti az egész életünket. Lényeg, hogy tudatosan próbáljunk meg pozitívan gondolkodni. Ez az első lépés a kapcsolatunk helyrebillentése szempontjából, hiszen a dolgokhoz való hozzáállásunk hatással van a cselekedeteinkre. Mert ahogyan gondolkodunk, éppen úgy cselekszünk és viselkedünk és ezt az állapotunkat öntjük szavakba és tudatosítjuk a másikkal. Ne maradjuk pesszimisták! Hiszen a pesszimizmus az nem más, mint egy negatív beállítottság, kishitűséggel megspékelve.

De hogyan is tudnánk pozitívan hozzáállni bármihez is?

Ha nem kezdünk el pozitívan gondolkodni, akkor olyannyira a probléma szorításába kerülünk, hogy ezáltal képtelenek leszünk azt megoldani, vagy akár egy apró lépést tenni a megoldás felé. De a valósághoz hozzátartozik az, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor tényleg képtelenek vagyunk változtatni. Ilyen lehet egy betegség, egy alkoholista házastárs, egy bántalmazó szülő, egy felelőtlen társ, öregedő szülők. Ez mind-mind rajtunk kívül álló körülmények.

Viszont nagy a felelősségünk, hogy ilyen helyzetekben mit teszünk, hogyan állunk hozzá a dolgokhoz. Hogy miképpen viselkedünk ilyen helyzetekben, azt a szemléletmódunk dönti el. A pozitív hozzáállás olyan cselekedetekre ösztönöz, és olyan cselekedeteket indít el bennünk, mint például, hogy biztatjuk a csüggedt  társukat, ha reményvesztett , mert mondjuk elbocsátották a munkahelyéről. Közösen tervet dolgozunk ki, hogyan tovább, miként vészeljük át a helyzetet. Ezzel szemben a rossz hozzáállás, ha zsörtölődünk és bíráljuk egy ilyen helyzetben.” Mit szúrtál el már megint?” „ Mi lesz így velünk?”

Hát csoda, ha így egy házasság komoly válságba kerül?

Negatív cselekedet mindig negatív helyzetbe torkollik és a helyzet csak romlik. Ha jelenleg nem állsz pozitívan a dolgokhoz és elhiszed, átgondolod mindazt, amit leírtam, itt az ideje más fókuszba helyezni a viselkedésedet. Mert ha vannak gyermekeink, őket éppúgy érinti a rossz hozzáállás, cselekedet. Ezt ők is elszenvedik és a család is. Ehhez kívánok sok erőt és kitartást!

Bejelentkezés / Kapcsolat

Amennyiben úgy érzed/érzitek, hogy a problémák elhatalmasodnak felettetek a pároddal és nem tudjátok magatok megoldani a gondjaitokat, forduljatok hozzám bizalommal!