Minőség Párkapcsolat

Tarr Éva párkapcsolati coach

Bocsánatot kérni? De hogyan?

Biztos te is voltál már olyan helyzetben, amikor megbántottál valakit, akit szeretsz. Legyen az a munkahelyeden, amikor egy kollégáddal nem jössz ki, vagy a párkapcsolatodban, amikor nem értesz egyet a társaddal. Teszünk és mondunk olyat, amivel bizony megbántjuk a másikat. Olyan ember nincs, aki soha ne járt volna ilyen cipőben.

De vajon megfelelő képpen kérünk bocsánatot?

Nem mindig.  Csak úgy hisszük. Sokszor van úgy, hogy egy tüske marad a sértett félben.

Amikor jól kijössz a társaddal és egyszer csak azzal hozakodik elő, hogy te soha nem tudsz  bocsánatot kérni. Ilyenkor persze eszünkbe jut az ominózus eset, amikor hibát követtünk el. Utólag gondolhatjuk úgy, hogy akkor elnézést kértünk, hogy vállaltuk a felelősséget, sőt még azt is hozzátettük, hogy sajnáljuk a dolgot.

De mit kellett volna ennél többet tenni, ennél többet mondani?

Megkérdeztük a sajnálom szó után, hogy meg tud e nekünk bocsátani a másik fél? Sokszor, ha megbántanak bennünket, csak erre a kérdésre várunk. Ha ezt meg tudja kérdezni a megbántó fél, akkor egyszerre helyre állhat a béke.

Valahogy így:

„Természetesen nagyon szeretném, ha megbocsátanál, mert nagyra értékelem a kettőnk kapcsolatát. Egyszóval hadd kérdezzem meg most tőled: megbocsátasz?”

A válasz borítékolható! Valahogy így hangzik majd: „Hát persze!”

Érdemes kipróbálni! Mert sokszor van úgy, hogy amit az egyik ember bocsánatkérésnek vesz, azt nem tartja annak a másik. Egy felmérésből kiderült, hogy minden ötödik ember, akit megkérdeztek, hogy mit vár a bocsánat kéréstől, azt válaszolta, hogy: „azt várom, hogy kérdezzék meg tőlem, hogy megtudnék –e bocsátani.”

Bocsánatot kérni annyit tesz, hogy beismerjük, hogy tévedtünk és ez az, amit nem szeretünk megtenni. Sebezhetővé válunk általa, mert valamit kérünk. Megbocsátást kérünk, amit csak a másik ember tud számunkra megadni és vissza is utasíthat minket. Már pedig ki szereti a visszautasítást?

Akik elviselhetetlennek élik meg az elutasítást, azoknak nagyon nehéz bocsánatot kérni, mert pontosan tudják, hogy a megbocsátás a másik ember kezében van, ami két lehetőséget foglal magában, és ezek közül az egyik a visszautasítás.

Ha egy kapcsolatot fontosnak találunk, akkor bizony hajlandóak vagyunk félelmünket félretéve megtenni a szükséges lépéseket, hogy meghozzuk a „gyógyulást”.

Bejelentkezés / Kapcsolat

Amennyiben úgy érzed/érzitek, hogy a problémák elhatalmasodnak felettetek a pároddal és nem tudjátok magatok megoldani a gondjaitokat, forduljatok hozzám bizalommal!