Minőség Párkapcsolat

Tarr Éva párkapcsolati coach

Legyünk értő hallgatók!

Ha arra törekszünk, hogy kellemes beszélgetőtársak legyünk, akik figyelemmel fordulunk a társunk felé, akkor ezzel nagyon sokat javíthatunk a beszélgetéseink légkörén. Fontos, hogy közben kifejezzük az érdeklődésünket. De hogyan?

Miközben beszél, ha lehetséges, nézzünk a szemébe, kapcsoljuk ki a tévét, tegyük le a kezünkből a könyvet, vagy az újságot és csakis rá figyeljünk. Ezzel azt fejezzük ki számára, hogy fontos, amit mond, amiről beszél. Sokkal jobb légkör alakul akkor ki, ha a beszélgetés közben figyelünk arra, hogy a társunk mondanivalóját információközlésnek fogjuk fel, ne pedig vélemény nyilvánításnak, amelyet adott esetben ki kell igazítanunk. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden egyes szavával egyet értünk, hanem megadjuk neki azt a szabadságot, hogy őszintén elmondhassa, mit gondol.

Ha megtanuljuk végig hallgatni a társunkat azzal, hogy kordában tartjuk a haragunkat, akkor  elősegítjük  a kommunikáció szabad áramlását. A hangos, és ingerült kitörések, beszólások gátolják a beszélgetés szabad folyását.

Igazoljuk vissza a mondandóját úgy, hogy ismételjük meg a saját szavainkkal:

„Tehát, azt mondod, hogy…” „Ha jól értem azt akarod mondani, hogy …” Ezek a mondatok abban segítenek,hogy társunk pontosabban ki tudja fejezni felénk a mondanivalóját. Közben időnként jelezzük, hogy értjük, amiről beszél:” azt hiszem értem…” „Sejtem mit akarsz mondani” Igen ez világos”

Az ilyen kijelentések hallatán viszont a társunk könnyebben megnyilvánul.

Mindannyian szívesebben beszélgetünk a társunkkal, ha azt érezzük, hogy figyel ránk és kíváncsi arra, mit mondunk neki és nem ítélkezik felettünk.

Egymásra figyelő beszélgetéseket kívánok!

Bejelentkezés / Kapcsolat

Amennyiben úgy érzed/érzitek, hogy a problémák elhatalmasodnak felettetek a pároddal és nem tudjátok magatok megoldani a gondjaitokat, forduljatok hozzám bizalommal!