Mennyi idő teljen el két kapcsolat között?

Mennyi időre van szüksége a szívnek a gyógyuláshoz? Kérdezzük az újrakezdés előtt, de a válasz tőlünk és a körülményektől függ. Ezeket kell megvizsgálnunk, mielőtt tiszta lappal kezdünk.

„Hogy mennyi idő teljen el két párkapcsolat között, arra nem létezik jó recept, hiszen nincsen kettő egyforma élethelyzet, ezért mindenkinek másképp kell megtennie az első lépést az újrakezdés útján, azonban nem árt, ha néhány szempontra odafigyelünk” – mondja Tarr Éva párkapcsolati tanácsadó. Nem mindegy, hogy hosszú házasság után, özvegyként, csúnyán átvert félként vagy egy futókapcsolat végén keresünk új párt. Az újratervezés előtt tisztán kell látnunk, hogy mennyire tépázta meg érzelmi világunkat előző partnerünk, milyen játszmákon kellett végig mennünk az utolsó szóig, és mennyire kell előröl kezdeni az életet.

Első a szabadság

A leggyakoribb hiba, hogy nem adunk teret a gyászfeldolgozásnak és úgy lépünk be egy új kapcsolatba, hogy fél lábbal még az előzőben vagyunk. Áltathatjuk magunkat, hogy már nem szeretjük a párunkat, ezért kacsintunk ki, vagy azzal, hogy régóta megromlott a magánéletünk, ezért könnyebben kezdünk randizni, de a valódi leválást nem spórolhatjuk meg, hiszen egyik olyan új kapcsolat sem képes erős alapokra épülni, amibe még nem érkezett meg 100%-ban a nő és a férfi. „Vannak helyzetek, amikor szakítás után még mindig erős kötelék fűz volt párunkhoz. Ilyen a közös gyermek vagy az anyagi terhek. Csak akkor tudunk szabadulni az érzelmi megkötözöttségből, amikor képesek vagyunk teljesen elengedni a másikat, miközben a gyermek helyzetét is figyelembe vesszük. Az újrakezdés másik fontos alappillére a vágyakozás. Akiben valóban él egy erős elhatározás az új kapcsolat, a tiszta lap iránt, és nem csupán fellángolásból kezd randizni, már készen áll az ismerkedésre. De igazán jó párkapcsolat akkor tud kialakulni, amikor már nem hibáztatunk, és nem haragszunk, amikor már nem érzünk lelkiismeretfurdalást és nem sajnálkozunk. Amikor megerősödtünk annyira, hogy kimondhassuk: jól vagyok! Csak így tudjuk visszaállítani saját világunk békéjét, amibe bátrabban beengedhetünk egy másik embert.” Ehhez időre van szükség, és ilyenkor lép életbe nagymamáink örök igazság: az idő sok mindent megold. Ne sajnáljuk a heteket, hónapokat vagy az éveket a gyászidőszakra.

Évekig várjunk?

Az újrakezdést nem lehet számokban mérni, bármennyit hangoztatják a romantikus filmek, hogy az előző kapcsolat idejének a felét kell szingliként tölteni a randizás előtt. Nem attól függ a sikeres újrakezdés, hogy mennyit voltunk egyedül, vagy hogy percre pontosan betartottuk a szabályokat. Gondoljunk bele, ha csak ezzel a feltétellel lehetne újra boldog kapcsolatba lépni, milyen esélyei lennének azoknak, akik hosszú évek után kezdik újra az ismerkedést. Ugyanakkor kapkodni sem érdemes. A szakember arra biztat, hogy találjuk meg az aranyközéputat, vagyis ne regisztráljunk a szakítás estéjén társkereső oldalakra, de ne is húzzuk évekig az ismerkedést. „Akik belehelyezkednek a szingli életbe, az idő múlásával egyre nehezebb lesz számukra az alkalmazkodás az új partnerhez, ezért a hosszabb gyászidőszak alatt is érdemes szervezni egy-egy találkozót, mindig bátran mondhatjuk, ha még nem állunk készen a komoly elköteleződésre. Ezt viszont ne húzzuk sokáig, hiszen nem játszhatunk mások idejével, főleg nem a sajátunkkal. Ne csüggedjünk, ha sok randi után jön az, akire szükségünk van. A két kapcsolat közötti idő a türelemről szól. Legyünk türelmesek magunkkal és másokkal!”

Óvatosan az újrakezdéssel

Más a helyzet, amikor csalódás után keresünk vigaszt. Ha egy bántalmazó kapcsolatból jövünk, ahol hosszú ideig éltünk érzelmi zsarolásban, bizonytalanságban és áltatásban, hajlamosabbak vagyunk a gyorsabb elköteleződésre és arra, hogy beleszeressünk az első rokonszenves randi partnerbe. A párkapcsolati szakértő ezért arra figyelmeztet, hogy a szakítás után vizsgáljuk meg, mennyire billentett ki érzelmi egyensúlyunkból előző párunk, kérjünk külső tanácsot, ha elakadunk és adjunk teret a szív gyógyulásának. Minden új kapcsolat eleje egyenlő egy nagy energia befektetéssel, de csak akkor leszünk képesek arra, hogy időt tegyünk az új viszonyba, ha előbb önmagunknak is adunk időt a feldolgozásra. „Ne feledjük, amikor újra kezdjük mással, már sokkal nagyobb csomagot viszünk magunkkal az új párkapcsolatba, mint az előzőbe, hiszen több a tapasztalatunk, és már edzettebbek vagyunk a csalódások kivédésére. Bármennyi időre van szükség a két kapcsolat között, egy hónapra vagy egy évre, mindig építsünk erős alapokra az újrakezdésnél. Beszélgessünk sokat, bátran tegyünk fel komoly kérdéseket és húzzuk fel a határokat, vizsgáljuk meg a másik viselkedését, mielőtt érzelmileg elköteleződünk. Ha tudjuk, hogy mire van szükségünk és megtaláljuk az ideális partnert, talán már nem kell többé újrakezdésen gondolkodni.”

Újrakezdés özvegyként

Özvegyként speciális helyzetben vagyunk, hiszen nem azért ért véget előző kapcsolatunk, mert külön utakon akartuk folytatni az életet. Ilyenkor sokkal több időt kell hagyni a gyászra és érdemes felkeresni egy szakembert is, aki segít a továbblépésben. Az igazi szerelem helyét semmi sem képes betölteni, de az érzelmi stabilitást megadhatja egy új, békés, biztonságos kapcsolat. A szakember leszögezi: sosem várhatjuk egy kapcsolattól a megoldást, azt mindig magunknak kell megtalálni, így élhetünk később nyugodt párkapcsolatban is.