Mi emberek hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az egész világ körülöttünk forog, mert megnyilvánulásainkat jelentős részben a saját szükségleteink motiválják.

Jó példa erre, ha a férj arra vágyik, hogy a felesége összeszedettebb legyen. Mert nem titok, hogy könnyebb lenne, ha nem kellene annyi időt fecsérelnie arra, hogy a feleségének segítsen. Arra is vágyott, hogy a felesége nyitottabb  legyen  a szexre, természetesen a saját kielégítetlen szükségletei miatt. Továbbá azt is szerette volna, ha felesége kevesebbet költ, mert így soha nem érzi, hogy biztonságos anyagi helyzetet tud teremteni a családjának. A feleség szükségletei pedig merőben mások voltak. Ő kedves szavakat akart hallani a férjétől, amelyek jócskán megerősíthetnék az önértékelését. Ellentétben azzal, ahogyan a férje viselkedett, mert a férje negatív megjegyzései mindig egyre több sebet ejtettek a lelkén.

Fizikai és érzelmi szükségleteink kielégítése egyaránt létfontosságú számunkra. De mind emellett társas lénynek születtünk, elszigeteltségben valószínű sohasem tudnánk kibontakoztatni belső lehetőséginket. Mert kapcsolataink megkövetelik, hogy túllépjünk saját önzésünkön.  Ha leragadunk a saját szükségleteink hangsúlyozásánál, bizonyára képtelenek leszünk boldogulni embertársaink körében.

A jól működő kapcsolatokban nem csak a saját jólétünk, hanem a másik személy közérzete is számít. Mások szükségleteinek szem előtt tartása és kielégítése természetes szükségletünkké válhat. Ezt a másik emberre irányuló attitűdöt nevezzük szeretetnek. Egy párkapcsolatban nincs semmi, ami ennél fontosabb volna. Ahol van szeretet, ott a változás sem kérdéses. Szeretet nélkül azonban ritkán számíthatunk pozitív változásra. A szeretetből pedig még több szeretet születhet.

Ahogyan idővel elhalványulnak az egymás iránti érzések, a helyüket átveszi az én központúság. A házastársak csak a saját igényeikre kezdenek el figyelni. Paradox mód ennek az eredménye az elégedetlenség lesz .Ego centrikusság természetes következménye a düh és a sértődöttség, ami megkeseredett állapothoz vezet ezernyi és ezernyi párt kerítve a hatalmába.

x

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ