Elismerhetjük, hogy egy párkapcsolatban mindkét oldalról vannak olyan nehézségek, berögződések , amelyek megnehezítik a kapcsolat működését. Vagyis mindannyiónknak szüksége van némi fejlődésre.

Jézus a hegyi beszédében a szálka és a gerenda példázatát használja, amelyeket most átvetítek a párkapcsolatokra: ”Férjek, miért nézitek a szálkát feleségetek szemében, amikor  a magatok szemében nem veszitek észre a gerendát? Feleségek, hogyan mondhatjátok a férjeiteknek: Hadd vegyem ki  a szemedből a szálkát, holott  a saját szemetekben a gerendát nem látjátok? Képmutatók! Vegyétek ki előbb a saját szemetekből a gerendát és akkor majd jól fogtok látni ahhoz, hogy kivehessétek a társatok szeméből a szálkát.”

Az elv tehát a következő: kezdjük a saját szemünkkel és a benne lévő „gerendával”!

Azonban a változás meghiúsulásának egyik legfontosabb oka, hogy rosszul kezdünk hozzá! Mert azt megelőzően irányítjuk figyelmünket a társunk hiányosságaira, mielőtt a magunkéval foglalkoznánk .

Felfedezzük szemében a szálkát és máris jól irányzott megjegyzésekkel törekszünk a változást  kicsikarni. Aztán, ha mindez sikertelen, nyomatékosan közöljük, hogy bizony változást várunk.  Ha még mindig falba ütközünk, egyre hevesebben és rossz magatartás formákkal próbálunk hangot adni a követeléseinknek. Elkezdődik tehát a manipuláció és egyre nő a kényszerítő eszközök száma. Ha a változás be is következik, nem történik más, min t a társ mélységes nehezteléssel veszi tudomásul a vereségét. De ez nem az a változás, amelyre a legtöbb ember vágyik. Vagyis, ha valóban eredményt akarunk elérni, akkor a változást magunkkal kell kezdenünk.

Gyermekkorunkban nem igazán tanítanak meg bennünk et arra, hogy a saját hibáinkkal foglalkozzunk. Nem meglepő, hogy ezt a problémát felnőttként nem tudjuk jól kezelni. Mert azt mondjuk, hogy : „ha a társam nem volna ilyen, akkor én sem viselkednék úgy,ahogyan ez neki nem tetszik.” vagy „ Ha ő nem viselkedett volna úgy,akkor az én reakcióm is más lett volna.”Legtöbb házasság alapja az ilyen és hasonló feltevéseken nyugszik.

Sok millió pár tölti az idejét nap, mint nap azzal a reménytelen várakozással, hogy a társa megváltozik.  Vagyis megállapíthatjuk, hogy a várakozás, reménykedés nem hoz megoldást.

x

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ