A manipuláció a párkapcsolatot az üzleti szerződés szintjére degradálja. “Ha te ezt teszed, akkor én azt.” A legkirívóbb esetekben nincsen másról szó, mint az egyik fél kontrolltörekvéséről, miszerint: “Meg fogod tenni, nincs más választásod” Ez a mondat  a partnerben gyakran félelmet kelt és ezáltal engedelmeskedik. Így elmondhatjuk, hogy külső hatásra következik be a változás. De csak átmeneti állapot lesz. Mert a valódi változás belülről fakad, nem pedig a körülmények kényszerítő erejéből.

A házasságkötés, összeköltözés után sok olyan dolgot tudunk meg társunkról, amelyekről korábban sejtelmünk sem volt. Ezek az újonnan felismert tulajdonságok zavaróak a kapcsolat harmóniája szempontjából. Egyre jobban figyeljük egymás tulajdonságait, mulasztásait, szokásait.

De mit tehetünk ezekkel az apró bosszúságokkal, amelyek az évek során egyre csak gyűlnek és halmozódnak. Ilyenkor elgondolkodhatunk azon, hogy valójában mekkora erőfeszítésünkbe kerül az, ha a másik kedvébe akarunk járni azzal, hogy változtatunk a szokásainkon. Sokszor mindez csak néhány másodpercbe kerül. Megtehetünk ennyit a másik boldogságáért? Nem túl nagy ár! Azzal, hogy változtatunk, a kapcsolatunk harmóniáját alapozzuk meg. A társ persze sosem lesz a szó szoros értelmében tökéletes. Mert ugyanis vannak olyan dolgok, amelyeken nem tud, vagy talán nem is akar változtatni.

Sokszor azt gondoljuk, hogy a kéréseink a másik számára olyan egyszerűen végrehajthatóak. De a szokásokon elég nehéz változtatni. Hiába hegyezzük ki magunkat az adott hibára,  hiányosságra, és tesszük szóvá, ha egyszerűen nem képes változtatni a másik. Jönnek a veszekedések, a kemény bíráló szavak, a szemre hányások. De van úgy, hogy a  társunk viselkedése mit sem változik. Sokszor sok időbe telik, amíg ezt belátjuk, hogy nem érdemes cseszegetni a másikat. De van úgy, hogy előtte még el akarunk válni és eltervezzük, hogy ha új társat választunk milyen tulajdonságaira, szokásaira fogunk tudatosan odafigyelni, amin nem tudtunk korábban felül kerekedni. Vagy tényleg belátjuk, nem tud változtatni rossz szokásán a társunk és elfogadjuk olyannak, amilyen, és korrigáljuk a hiányosságaiból fakadó dolgokat. Csak néhány másodperc! Ha van szeretet, akkor megéri!

x

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Elfogadom Elutasítom Adatvédelmi központ