Lehetünk bármely nem képviselői, egészséges igényünk, hogy tudjuk, mitől jó egy kiegyensúlyozott párkapcsolat. A közmondás szerint: ” Nem csak megszerezni, hanem megtartani is tudni kell.”

De vajon mit kell tennünk mindezért?

A kiegyensúlyozott párkapcsolat első fontos pillére: a megfelelő kommunikáció. Már az első találkozáskor kiderülhet, hogy miképpen kommunikál velünk a másik. Milyen benyomást tesz ránk a beszéde és a testbeszéde. A beszélgetés során, a kommunikáció csupán egyharmada a szövegből nyert információ, a 65 százaléka testbeszédből (metakommunikáció) áll össze. Testbeszéd nélkül ugyanis lehetetlenség a másik emberre hatni. Nekem nagyon fontos, hogy a férfi segítse le a kabátomat és persze fel is, valamint nyissa ki nekem az autó ajtaját, nem belülről, hanem kintről. Udvariasság, figyelmesség jellemezze a férfit. A kommunikáció során nagyon fontos, hogy mindkét fél részt vegyen benne. Legyenek kérdések és válaszok. Tudjuk a másikat meghallgatni és ha kíváncsi a véleményünkre, akkor szépen és udvariasan válaszoljunk. Az érdeklődés ne legyen egyoldalú. Ha a kölcsönös odafigyelés és az őszinteség a beszélgetésben jelen van, akkor mindketten szabadon élhetjük meg önmagunkat. Méltán reménykedhetünk, hogy egy boldog párkapcsolat kapujában vagyunk éppen. Jómagam azt vallom: mindig törekednünk kell arra, hogy egy jó beszélgetéssel koronázzuk meg a napunkat, tartalmasan, jó hangulatban.

A másik fontos alappillér: a közös érdeklődés. Ez lehet akár művészetre irányuló vagy a színház, a mozi,  a sport,  az olvasás szeretete, a gyermekek szeretete és még sorolhatnám. Vagyis kellenek azok a közös pontok és értékek mindkét fél életében, amelyek komoly erőforrásként tudnak működni a párkapcsolatban. Azt gondolom, ez a kettő tényező  már a kapcsolat indulásakor is nélkülözhetetlen.

Ha megvan a minőségi kommunikáció,  a kezdeti összecsiszolódás, akkor  elmondhatjuk, hogy szépen alakul a kapcsolatunk. Nem baj, ha csak később találunk rá azokra a hobbikra, közös időtöltésekre, amelyek mindkettőnk számára a minőségi időtöltést és a feltöltődést  jelentik. Mindegyik alakítható, tanulható, sőt megszerethető. Vannak olyan emberek, akiknél egyáltalán nem probléma, hogy sok időt töltenek egymással. Akár együtt is dolgozhatnak. Saját tapasztalatból mondom, hogy ez nem könnyű, de még ez is megtanulható. Vannak szabályok, amelyeket a párnak közös egyetértésben kell megalkotniuk, hogy ne menjen a munka,  a magánélet, valamint a gyermeknevelés  rovására.  Tanulható és ezáltal megvalósítható életformává lehet ezt is tenni, habár csak ritkán válik be.

Azonban, soha nem szabad arról megfeledkezni, milyen fontos, hogy a felek képesek legyenek szabadon megnyilvánulni. Egy optimális távolság megléte is elengedhetetlen. Kellenek a  külön töltött idők, külön kedvtelések, saját barátok. Csak így tudunk önálló emberként is kiteljesedni. Édesanyám és édesapám 40 évi házasság után is szépen és szeretetben tudtak élni. Sajnos már elveszítettem őket, így amikor bennem megfogalmazódtak az első komoly párkapcsolati kérdések, már nem tudtam tőlük kérdezni. Magamra szorultam, saját tapasztalatokat kellett szereznem, hogy felismerjem ezeket az összefüggéseket, amelyekről ezen  a blogon is szólok.

A párkapcsolatban az első évek a szerelemről szólnak, de ez a szerelem átalakul erős szeretetté, kötödéssé és ha szerencsénk van: szövetséggé. Közben el kell tudnunk fogadni, hogy a kapcsolatunk folyamatos változásban és fejlődésben van. Ettől olyan érdekes, szép és sokszor nehéz. Az a cél, hogy a pár megtalálja minden életszakaszban a közös nevezőt és a közös utat. Vannak olyan helyzetek, amikor az egyik félben korábban megfogalmazódik a kötődés igénye, mint  a másik félben. Ez egy nagyon gyakori jelenség. Több férfivel és nővel beszélgettem erről. Ki tudja melyik félben érik meg előbb ez az érzés? Nehéz egy helyzet, az biztos. Ilyenkor elakadhat egy kapcsolat, hiszen az egyik már tovább lépne, a másik viszont még nem. Ilyen egy összeköltözés, vagy a gyermekvállalás igénye. Sokszor az utóbbi nagyon komoly változásokhoz vezet a kapcsolatban. Akár a kapcsolat végét is jelentheti.

Hogy ez ne így történjen, csak a két emberen múlik. Ahogy minden párkapcsolati nézetkülönbséget is mind a két embernek, együtt kell megoldania.

Végül is erről szól a párkapcsolat, nem?

10703708_574689096009902_3272625429117854801_n

Kép: Ragaszkodás