Minőség Párkapcsolat

Tarr Éva párkapcsolati coach

Megdicsérted ma a párod?

Vajon milyen gyakran tesszük meg, hogy dicséretben részesítjük a társunkat? Naponta, vagy hetente, vagy talán csak havonta tesszük meg mindezt? Nem mindegy!

Sajnos olyan társadalomban élünk, hogy úgy szocializálódunk, hogy alaphangon egyáltalán nem a jó oldalát látjuk meg a dolgoknak. Nem azt nézzük, hogy hol segíthetnénk a másiknak, vagy miképpen dicsérhetnénk meg, ismerhetnénk el., hanem szinte csakis a hibákra fókuszálunk. Azt firtatjuk,hogy mi az,ami nem jó, ami nem úgy van, ahogyan azt mi elgondoltuk, vagy éppen szeretnénk.

Párkapcsolatokban éppen ezt tesszük. Hajlamosak vagyunk a negatív tulajdonságokra, dolgokra fókuszálni a társunk erényei helyett. Pedig lehetne ez másként is. Mondjuk, hogy kellő odafigyeléssel, egymás tudomására hozhatnánk a társunk jó tulajdonságait. Egy dicsérettel. Nem bonyolult! Már fel is dobnánk a másik napját!

Csak azt kell végig gondolnunk, hogy miért tudnánk megdicsérni a társunkat. Mert tiszta lakás fogad? Mert feladta a csekkeket? Mert elment a gyerekekért az iskolába? Mert megtankolta az autót? Mert vacsorát készített? Holnapig lehetne sorolni.

Igen ez mind és mind jó alkalom a dicséretre. Azt gondolhatjuk, de ezek alapvető dolgok, miért kellene ezeket hangsúlyozni. Azért, mert minden embernek jól esik a dicséret és az elismerés. Feldobjuk vele a napját, sokkal jobb hangulata lesz és ez miránk is kihatással lesz.

Sokszor olyan természetesnek veszünk alapvető dolgokat, és tulajdonképpen, akkor jövünk rá az értékére, amikor a másik már nincsen velünk. Gondoljuk csak végig, hogy a társunk mennyiben könnyíti meg az életünket, mennyi mindenben segít nap, mint nap, és mennyi mindent csinál meg jól, amiért akár meg is dicsérhetnénk.

Bizony tegyük fel az élesebb szemüvegünket, amiben élesebben és jobban látunk.

Ne kritizáljuk a társunkat, hanem értékeljük, és ezáltal dicsérjük. Azon legyünk, hogy ő minél jobban érezze magát és ezáltal egy boldogabb légkör alakulhat ki a párkapcsolatban is.

Vessük számot magunkban, hogy egy nap hány kritikát fogalmazunk meg a társunk irányába, és mennyi dicséret hagyja el a szánkat! Az utóbbi legyen többségben, és akkor borítékolható, hogy a párkapcsolatunk is egyensúlyba kerül.

A kulcs a saját kezünkben van! Ne szűkölködjünk a dícséretekkel!

Eredményes és  kitartó dicsérgetést kívánok!

Bejelentkezés / Kapcsolat

Amennyiben úgy érzed/érzitek, hogy a problémák elhatalmasodnak felettetek a pároddal és nem tudjátok magatok megoldani a gondjaitokat, forduljatok hozzám bizalommal!