Minőség Párkapcsolat

Tarr Éva párkapcsolati coach

Elfejlődtem? Mit tegyek?

Hogy egy párkapcsolat mikor és miért laposodik el, annak számtalan oka lehet. Talán a legkevésbé ismert változata az un. elfejlődés. De vajon mit is jelent ez?

Van úgy, hogy az esti, vagy a délutáni elfoglaltságunkat, vagyis a szabadidőnket egészen másként képzeljük el, mint a társunk. Nem beszélgetünk, nem ülünk le közösen vacsorázni, nem kérdezzük meg egymástól : „mihez lenne kedved?” E helyett inkább tesszük azt, amit gondolunk, és amihez éppen kedvünk van. Nincs is ezzel addig gond, amíg ez nem válik rendszeressé. Amíg nem érzi a másik azt, hogy nem foglalkozik vele a társa. Lehetne ez egy közös séta, egy kellemes vacsora. Mert ha a férfi Forma 1-et néz és a feleség éppen pletyka lapokat olvas, végül is jól elvannak magukban. Mi lehet ezzel a gond?

De mi van akkor, ha a feleség nem pletykalapot vesz a kezébe, hanem mondjuk, egy klassz önfejlesztő könyvre cseréli le azt. Mélyebb lelki életet kezd élni. Nyit a pszichológia irányába. Aztán jön a következő és a következő érdeklődési kör. Rájön, hogy ezek milyen érdekes témák és arra is, hogy nem árt elkezdeni a saját lelkével foglalkoznia, és hogy hasznosabbak ezek a könyvek, mint a korábbi olvasmányok. Érzi, hogy mennyivel tartalmasabb időtöltés egy jó könyv, amit meg lehet vitatni a barátnőkkel is. Ezzel egyidejűleg az élete merőben más megvilágításba kerül. Ez így is van. Megpróbálja megbeszélni az olvasottakat a férjével. Gondolja lesz közös téma, ami számára olyan érdekes. De süket fülekre talál. A férjet egyáltalán nem érdekli mindez. Ő továbbra is teszi azt, ami neki jó. Foci, Forma 1 és még sorolhatnám.

Persze erre aztán a feleség felháborodik! Hiszen úgy érzi, hogy a férje nem támogatja, sőt meg sem hallgatja, egyenesen hülyeségnek tartja az általa felvetett témákat. Majd a feleség megkérdezi önmagától, hogy: „Ki ez az idegen férfi mellettem? Nekem ez az élet vele miért lenne jó? Hiszen még beszélgetni sem lehet vele. Hiszen az elutasító magatartásával korlátoz a fejlődésemben!”

A férj pedig értetlenül áll, és néz ki a fejéből, hogy miért szidja és kritizálja a felesége nap, mint nap. Mi a baja vele. Aztán mit tesz? Egyértelmű, hogy az olvasást teszi felelőssé a kialakult helyzetért.„ Kell neked ilyen hülyeségeket olvasni és lelkizni rajta!”

Így aztán az történik, hogy egyre inkább mindketten a saját dolgaikra koncentrálnak. Mindegyik járja a maga külön kis utacskáit. Így lesz aztán az „együtt”-ből, egymás mellett. Egymás mellett és ebből az állapotból egyre inkább más irányba vezet az életük. És itt van a gond!

Ugyanis ezzel nem csak a pletykalapok kerültek a kukába, hanem egy az egyben a közös tervek, a közös jövő. Egyszer csak azt veszik észre, hogy a közös ház és a gyerekek kötik össze őket, semmi más.

Sajnos az ilyen elfejlődésektől erős ellentétek alakulnak ki. Közösen nézik le egymást a társak, amit  utálat követ. Ha a társunk elkezd egészen más iránt érdeklődni, mint addig, és nem figyelünk rá kellőképpen oda, nem lesz jó vége a történetnek. Idegenné válnak egymás számára a párkapcsolatban a felek.

Hogy miképpen lehet a saját fejlődési utunkat járni úgy, hogy elkerülhessük az elfejlődést, vagy ha már megtörtént ez a fajta elhidegülés, várlak szeretettel és megmutatom, hogy milyen módszerekkel lehet utólag is ezt a kialakult helyzetet megszüntetni.

Bejelentkezés / Kapcsolat

Amennyiben úgy érzed/érzitek, hogy a problémák elhatalmasodnak felettetek a pároddal és nem tudjátok magatok megoldani a gondjaitokat, forduljatok hozzám bizalommal!